събота, 5 ноември 2011 г.

За това, че винаги трябва да мислим за деня в който ще напуснем този свят

  св. Ефрем Сирин

                                                              111
          Нима не знаете, братя мои, на какъв страх и на каква нужда сме изложени в часа на заминаването ни от този живот, при раздялата на душата с тялото? Велик страх, велико тайнство се извършва там! Към душата пристъпват добри ангели и множество на небесното войнство, също и всички сили на врага и князе на тъмнината. И едните, и другите искат да вземат душата или да й отредят място. Затова, ако душата е придобила тук добри качества, водила е честен живот и е била добродетелна, то в деня на смъртта добродетелите, които е придобила тук, се превръщат в добри ангели, обкръжават я и не допускат да се докосне до нея каквато и да е сила на врага.
Те я поемат с радост и веселие със светите ангели и я отнасят към Христа, Владиката и Царя на славата, и Му се покланят заедно с нея и с всички небесни Сили. Накрая ще отведат душата в мястото на упокоение, в неизказаната радост, във вечната светлина, където няма нито печал, нито въздишка, нито сълзи, нито грижи, където е безсмъртният живот и вечното веселие в небесното царство с всички останали благоугодили на Бога. Ако душата в този живот е живяла безсрамно, предавайки се на страстите на безчестието и увличайки се по плътските удоволствия и суетата на този свят, то в деня на смъртта тези страсти и удоволствия, които е придобила тя в този живот, се превръщат в демони, които обкръжават бедната душа и не позволяват да се приближат към нея ангелите Божии. Но заедно със силите на врага и князете на тъмнината те поемат душата - жалка, проливаща сълзи, унила и тъгуваща, и я отвеждат в място тъмно, мрачно и печално, където се пазят всички грешници за деня на съда и вечното мъчение, където е повален дяволът със своите ангели.
         
           И така, трябва сега да полагаме цялото си старание и цялата си грижа за деня на своята смърт, да приготвяме от рано добродетелите, които трябва да ни съпровождат от този живот и да се застъпят за нас в часа на нужда. Кои са тези добродетели, за които казахме, че стават ангели и се противят на демоните, тоест - нашите страсти? Това са - любовта, смиреномъдрието, великодушето, въздържанието, търпението, разсъдителността, покорността, безмълвието, мъжеството, справедливостта, девството, съкрушението и всичко подобно на това. Тези добродетели ще се застъпят за нас в този час и никой няма да им противостои. Страстите, за които казахме, че стават демони, са следните:  ненавист, високомъдрие, немилостивост, униние, празнословие, избухливост, заядливост, свадливост, завист, гордост, тщеславие, злопаметство, леност, нерадие, невежество, разсеяност, раздразнителност, гняв, бездействие, лукавство, похотливост, изнеженост, чревоугодие, разпътство и освен всичко това сребролюбие, или просто казано, всяко сатанинско дело. И така, тези страсти, в деня на смъртта, като се превърнат в демони, ще вземат душата. И справедливо! На кого сме угаждали тук, за когото сме се приготвили, на него ще бъде дадена властта над нас. Тези страсти и след нашата смърт ще ни съпровождат и там ще властват над нас, и никой няма да ни избави от тях.
        
            И така, докато има време, да помислим и да се постараем да узнаем кой властва над нас, и от цялата си душа да ускорим (шествието ни) и да се запасим, та който е преди нас, в часа на нужда да ни помогне и да ни избави от враговете. Да помислим и за тези, които идват против нас, които са те и колко зло са ни приготвили, и да избягаме като от змия или от огън. А ако и от добродетелите започнат да ни отклоняват, и станат за нас препятствие, то докато имаме още време, докато сме в този живот, да се постараем да ги отстраним от себе си с покаяние и добродетели, да омилостивим Бога и да приготвим себе си за деня на смъртта, та когато дойде и потропа на вратата, да не се окажем неподготвени, защото нашият Господ идва в час, в който не Го очакват, а напротив, когато дойде и почука на вратата, да се окажем готови да Го посрещнем. Понеже Нему подобава слава с Отца и Светия Дух сега и всякога, и во веки веков! Амин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар