вторник, 22 ноември 2011 г.

Слово за тези, които всеки ден грешат и всеки ден се каят

св. Ефрем Сирин


                                                                                  70
          Дълго ли, приятелю, ще търпиш врага и всеки ден ще вършиш онова, което му е угодно?  Дълга ли, приятелю, ще служиш на телесното, което носи смърт?  Приеми съвет, който е животворен за теб и ще послужи за очистването както на душата ти така и та тялото.  Пристъпи към Спасителя, Който изцелява всички, прибягващи към Него с покаяние и искрена вяра.  Тъй от всичко, достойно за чест, по-велико и спасително е покаянието.
Затова, отрезвил се веднъж, не потъвай в опиянение, като грешиш всекидневно - като ту строиш ту разрушаваш, ту изплиташ ту разплиташ, подобно на децата, които по много пъти прилежно си построяват къщички, а после ги събарят и превръщат всичко в безформена купчина. Отстъпи от скорпиона, чието жило вече си изпитал. Старателно избягвай змията, чиято пагубност си узнал от опит. Който пада два пъти, препъвайки се в един и същ камък, той е сляп или несръчен, понеже не вижда какво трябва да избягва. 
          Като употребиш старанието си за това, пристъпи с покаяние; възползвайки се от това средство, умилостивявай Твореца, като се смиряваш и плачеш, навеждаш взор и въздишаш, като скърбиш за постигналото те и устремяваш вниманието си към това, което те очаква напред. Така някога се спаси митарят Закхей. Така Матей направи себе си раб Христов. Така и сладострастната жена блудница, която не знаеше мярата на своята нечистота - за съблазън на виждащите, веднага щом отри с косите си нозете на Спасителя, бе изведена от пагубния гроб на беззаконието. Така и ти, като сложиш юзда на блуждаещия си поглед и приемеш върху себе си печалния вид, ще се спасиш; защото Бог въздига малките, възвисява смирените, а сваля и съкрушава ония, които сами се възвисяват. Погледни към гладовете Содом и Гомор, как тези жестоки, свирепи, ненавистни, дръзки, нечисти, скверни люде, които с удоволствие и готовност пристъпват към всяка обида и всяко насилие, Господ изтреби всички до един, като изля подобно на дъжд върху им огън и жупел. 
          Погледни към града Ниневия, който бе разкошен и великолепен, цъфтящ с грехове и изобилстващ с пороци. Бог заплашваше да срине и наведнъж да порази и разори града; на щом видя отново, че ония, които се предаваха на похоти, се покриха с вретище и пепел, и с глад и пост, с плач и сълзи отхвърлиха всеки разкош; бледи, изплашени и доведени в страх и трепет, те се измениха и не приличаха вече сами на себе си, всички бяха заети с едно дело, изравниха се помежду си с неравните - свободни и роби, богати и бедни, началници и подчинени, владетели и подвластни, мъжкият пол и женският, старци и всички младенци; като видя, че всички се смириха, всички станаха целомъдрени, Господ се смили, помилва ги, спаси и пощади, като отмени наказанието, с което ги заплашваше, и възжела по-добре да се окаже неизпълняващ словото Си, отколкото жесток. Така наказва Той упоритите грешници и не допуска безпощадно да погинат благопокорните. Побързайте, молете се, спасявайте се, опазвайте себе си! Господ е готов да яви милост, готов е да ви излекува, бърз е на помощ, не ще закъснее да ви избави, Той дава на просещите, отваря на хлопащите, обогатява търпящите недостиг, дарява изобилие на нуждаещите се, не отказва на търсещите, не се гневи на падналите, простира ръка, за да спаси, обича домогващите се да получат прошка, заплашва непокорните. Препънал си се? - отрезви се, Паднал ли си? - обърни се, моли се, проси, падай пред Него, домогвай се, искай, приеми, увери се, че ти е дадено, прави поклони, умолявай за спасението, умилостивявай Този, Който желае да ти го даде и може да те спаси. А като се спасиш, не губи придобитото; паднеш ли - ставай отново; съборен ли си - изправи се; ако си съгрешил, веднага поправи греха; като се изцелиш, пребъдвай здрав; получиш ли съвършено здраве и спасиш ли се - отвръщай се от оня недъг, от който си избавен. Затова, не запалвай отново онова, което веднъж вече си угасил; не падай наново в тинята, която така добре си отмил от себе си. Не подражавай на свинете, които обичат да се валят в мръсотията; не бъди подобен на псетата, които поглъщат собствената си бълвотина. Защото никой, който веднъж е сложил ръката си върху ралото и погледне назад, не е придобил Царството (Лук. 9:62). Никой, който веднъж се е умил от сквернотата, да не се връща отново към нея.  Един е Христос, една е вярата, един е кръстът, една - смъртта. Една е благодатта, едно - страданието, едно е и възкресението. Този, Който се предаде заради тебе на заколение, не бива да бъде предаван отново и за втори път да плати за тебе изкупителната цена. Ти си изкупен, не упорствай да си останеш роб. Ти си умит от греховните сверноти - не се осквернявай; защото за твоето умиване няма друга купел, приготвена чрез смъртните страдания

Няма коментари:

Публикуване на коментар