сряда, 7 ноември 2012 г.

Увещание за покаяние и изправяне на живота

                                          Надгробни песнопения

   св. Ефрем Сирин
                                                         144 - 65
          Принесете, смъртни, благодарение на Сина, Който ни избави от робството, в което ни държеше смъртта заради нашите грехове. Той запрети на смъртта, слезе в ада, вдигна умрелите от техните гробове. И кой е в състояние да Му се отблагодари заради Неговата благост към нашия смъртен род?
          Притечете се към
покаянието, грешници; защото този свят цъфти не задълго и бързо преминава. Блажени са тези, които се каят; съд очаква грешниците, които не са вършили праведни дела. Ако съдиш според правдата Си, Господи, кой ще може да се оправдае на съда?
          Да не възлагаме надежда си на богатството и на титлите си; те не ни избавят от смъртта и от вечния огън. Нашата надежда е в Бога, в Чиито ръце е и нашата смърт, и нашият живот. Тя да ни спаси от тъмнината, приготвена за ония, които вършат зло!
          Да не погубваме за себе си вечния живот и да не се прилепяме към преходния живот, който не можем да притежаваме вечно. Каква полза за човека, ако придобие целия свят, а душата си хвърли в неугасващата геена, която не ще има край?
          Да благоугаждаме с делата си на Царя Христа, Който вижда нашето съкровище и Комуто са открити нашите помисли, за да не ни намери потопени в безгрижие, затънали в похоти, и да не ни каже: не ви познавам; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие (Мат.7:23 - слав.).
          Докато сме все още в този преходен свят и докато още е отворена вратата на милостта и оставянето на греховете, нека да умилостивим Правдата чрез своето обръщане от злото към доброто и с това да се избавим от страшния съд, на който ще са жестоки терзанията, а мъките след него - безкрайни.
          В Своето Евангелие нашият Спасител ни откри и предвъзвести и вечността на мъките и блаженството в безкрайния живот. Нечестивите, които са презрели закона, ще бъдат поставени от ляво; а праведниците, които са опазили закона, Той ща постави от дясно на Себе Си и ще ги прослави.
          Умоляваме Твоята благост, Царю Христе, не си спомняй за беззаконията на Своите раби, които приеха в себе си тайнството на Твоята Плът!Тя да ни защити в деня на възкресението, за да се избавим от геената! Да се възнесем върху крилете на Светия Дух заедно с праведниците към небесната висота, за да Те посрещнем!
          Призоваваме Твоята благост, умоляваме Твоята правда, Господи наш Иисусе! По твоето милосърдие, прости ни нашите провинения, когато бъде поставен престолът на Твоя съд! Сам Ти обеща, че ще се покажеш милосърден към всеки, който Те е изповядал пред човеците, и ще го признаеш и Ти пред Твоя Небесен Отец и пред всички ангели.
          Спомних си за деня на Твоя съд, Христе, и принесох покаяние за своите грехове; защото зная, че там вече не ще има прошка. Но да не бъда хвърлен в огън, в който се мъчат нечестивите! Дарувай ми прошка на греховете и онова блаженство, което вкусват всички светии!

Няма коментари:

Публикуване на коментар